Svenska Nextlink går in i tätt Motorola-samarbete

Svenska Nextlink och Motorola ska utveckla trådlösa headset tillsammans. Det nya avtalet är femårigt och inkluderar Nextlinks teknologi ”bone conduction”.
Motorola får också möjlighet att sälja Nextlinks produkter, som Invisio Q7, under eget varumärke.

Svenska Nextlink går in
i tätt Motorola-samarbete

Samarbetet gäller produkter för konsumentmarknaden och är ett resultat av Nextlinks satsningar på affärsområdet Consumer de senaste fyra, fem åren. Samtidigt tror bolaget, som är listat på First North, att Motorola-avtalet ska frigöra resurser som kan styras in på affärsområdet Professional.

Avtalet innebär i huvudsak följande:

• Motorola ingår ett strategiskt, exklusivt och världsomspännande licensavtal som gäller Nextlinks trådlösa headsets och patenterade teknik avsedd för konsumentmarknaden.

• Motorola tar över och kommer tillsammans med Nextlink vidareutveckla den nyligen framtagna produkten Invisio Q7, baserad på Nextlinks patenterade käkbensmikrofon och softspring. Den kommer att marknadsföras och sälja under Motorolas eget varumärke. Försäljningen inleds snarast.

• Nextlink erhåller utvecklingsersättning från Motorola samt royalty-betalningar med en årlig minimiersättning. En summa som hålls hemlig.

• Motorola får en option med fem års löptid som berättigar till teckning av 2 000000 aktier i Nextlink till en lösenkurs på 25 kronor.

Viktig milstolpe

– Jag har tidigare uttalat mig med stor optimism om den förväntade utvecklingen de närmaste åren. Det finns all anledning att nu känna stor tillfredsställelse över de stora möjligheter avtalet med Motorola ger oss. Marknaden för trådlösa headsets växer snabbt, under 2008 beräknas cirka 500 miljoner mobiltelefoner med bluetooth säljas. Nextlink uppskattar marknaden för Bluetooth-headset till cirka 100 miljoner enheter under 2008, säger Nextlinks vd Lars Højgård Hansen.

Även bolagets styrelseordförande Christian Paulsson är förväntansfull:

– Samarbetsavtalet är en viktig milstolpe i Nextlinks utveckling. Det är också positivt att Motorola har blivit potentiell aktieägare genom emissionen av teckningsoptionerna.

Motorolas Jason Few, chef för Companion Products på Motorola, tror att kombinationen av Nextlinks teknologi och Motorolas Crystal talk ska bana väg för produkter i absolut toppklass. Han pekar också på Motorolas varumärke och distributionskanaler som viktiga faktorer för att nå framgång i samarbetet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.