Skype tar plats i enklare mobiler

Nu kommer Skype i en java-version som passar ett 50-tal mobilmodeller. Sverige är ett av sju länder där betaversionen kan köras fullt ut, för alla typer av samtal.
Men en varning är på sin plats: Skaffa först fastpris på mobil data!

Skype tar plats 
i enklare mobiler

Betaversionen av java-Skype innehåller funktioner för chatt, gruppchatt och närvaro, som gör att användaren kan se när kontakterna är online. Skype-till-Skype-samtal och Skypeout från mobila enheter kommer inledningsvis att stödjas på sju marknader: Brasilien (Rio de Janeiro), Danmark, Estland, Finland, Polen, Sverige och Storbritannien.

Den publika testfasen ska pågå under flera månader. Då hoppas Skype att entusiasterna ska ge respons som kan bidra till att vässa klientens funktioner. Därefter släpps en skarp version som ska bli tillgänglig för miljontals användare över hela världen.

”Skaffa fast datapris”

Att ringa mellan Skype-klienter är som vanligt gratis. Men mobiloperatörerna vill självklart har betalt för den datatrafik som tjänsterna genererar.

”Vi rekommenderar att användare skaffar ett abonnemang med fast pris för datatrafik för att utnyttja Skype för din mobil”, heter det i ett pressmeddelande från Skype.

Hos operatören Tre kostar fri mobilsurf 3 kronor per dag. De har även ett abonnemnag för chattmeddelanden via Skype, som kostar 49 kronor i månaden för upp till 4 000 meddelanden.

Operatörens datanätverk utnyttjas för att logga in på Skype, uppdatera adressboken och för att skicka och ta emot textmeddelanden. Detta innebär att ju längre tid man är inloggad, chattar med andra användare eller om man har många kontakter så skapar det datatrafik.

Fakta

Skype i java-version

Betaversionen kan hämtas hem på två olika sätt. Antingen kan mjukvaran laddas ner direkt i mobiltelefonen eller genom att först hämta den till en dator och därefter överföra den till telefonen.

Mer information om hur du installerar Skype för mobiltelefoner hittar du på

www.skype.com/go/mobiledownload.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.