Inga miljarder till glesbygdsbredband

Regeringens nya budget innehåller inga miljarder i stöd för bredbandsutbyggnad i glesbygden. 25 miljoner extra stöd till samförläggning och avsaknad av telefoni är allt som bjuds.

Tidigare i år föreslog utredningen Bredband 2013 ett nytt statligt stöd för bredbandsutbyggnad på tre miljarder kronor (se länkad artikel).

Men i regeringens budget finns inga pengar avsatta för glesbygdsstöd och i ett pressmeddelande skriver regeringen att ”arbetet för att åstadkomma tillgängliga elektroniska kommunikationsnät, både trådlösa och trådbundna, ska i första hand ske i marknadens regi och det är därför viktigt att statens insatser inte hämmar marknadens investeringsvilja. En robust och tillgänglig elektronisk kommunikation bör åstadkommas på olika sätt i samverkan mellan marknad och offentliga aktörer”.

Bara 25 miljoner

I regeringens budget finns bara sammanlagt 25 miljoner nya kronor som ska satsas på it och telefoni. Det ena gäller en ökning av anslaget för samförläggning av it-infrastruktur och kanalisation. Anslaget omfattar 75 miljoner kronor per år under en treårsperiod. Regeringen föreslår nu att anslaget tillförs ytterligare 20 miljoner kronor 2010.

Dessutom gör regeringen en satsning på svenskar utan telefoni. I Sverige saknar ett trettiotal personer i dagsläget telefonimöjligheter. Regeringen satsar därför 5 miljoner kronor år 2009 för att de som nu saknar telefoni ska få tillgång till detta.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.